tisdag 3 december 2013

Lasagne

Lasagne till 1 stor ugnsform (ca 6 portioner), du behöver:
1 förpackning med glutenfria lasagneplattor (ca 16 st behövs för detta recept)
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 stor morot, riven
  • 300 gram fryst quornfärs
  • 3 dl rött vin (se vintips nedan)
  • 800 gram krossade/passerade tomater (välj gärna av riktig god kvalité, det gör mycket för smaken)
  • 2 dl röda linser
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad oregano
  • Salt & peppar
Glutenfri bechamelsås
  • 7,5 dl havregrädde
  • 3 msk maizena + lite vatten att röra ut i
  • Salt, peppar och lite, lite muskotnöt
Gör såhär:
Hacka löken och finhacka vitlöken. Stek löken i lite olja på medelvärme tills de börjar bli genomskinliga. Tillsätt quornfärsen, öka värmen och låt det fräsa tills det fått lite färg. Häll på det röda vinet och låt vinet reduceras (koka ner) till ungefär hälften. Slå på tomaterna, linserna, de rivna morötterna samt kryddor. Låt puttra i ca 30 minuter, gärna längre.
Såsen kan bli ganska tjock, så eventuellt kan man behöva späda ut såsen med lite vatten.
Bechamelsåsen:
Koka upp havregrädden. Rör ut maizena med lite vatten, och tillsätt detta till havregrädden under omrörning. Tillsätt lite muskot och smaka av med salt och peppar.
Montera lasagnen:
Bred ut ett tunt lager bechamel på botten av formen.
Lägg på lasagneplattor, färssås, bechamelsås och upprepa.
På toppen häller du över bechamelsås. Eventuellt någon god veganost.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar