söndag 17 juni 2012

Våfflor med jäst, gluten- och äggfria

Det här behöver du:

¼ paket jäst, 12,5 g
1 tsk fiberhusk
2 msk pofiber
1 dl bovetemjöl
4 ¼ dl glutenfri och mjölkfri mjölmix (vi använde Finax blå)
drygt 1 tsk vaniljsocker
1 ½ msk socker (gärna råsocker)
1 ½ msk farinsocker
4 krm salt
½ tsk malen kardemumma
6 dl vatten
2 dl havregrädde
drygt 4 msk rapsolja

mjölk- och sojafritt margarin att pensla våffellaggarna med

Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna om du inte är helt säker på vad ingredienserna innehåller.

Så här gör du:

Lös upp jästen i lite ljummet vatten i ett mått. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ned hälften av vätskan. Rör om och häll i resten av vätskan, jästblandningen och oljan. Vispa så att det blir en slät smet.
Låt smeten jäsa i minst 30 minuter. Den går även bra att göra smeten längre i förväg och låta den jäsa i kylen, rör då om ordentligt innan du börjar grädda för annars lägger sig mjölmixen gärna på botten.
Grädda våfflorna 3-4 minuter. Smörj med margarin mellan laggarna och rör om innan du tar ny smet.
Servera med bär eller sylt och mjölk- och sojafri glass.
Tips! Våfflorna på bilden har vi smaksatt med 3-4 msk Ekströms torrpulver för blåbärssoppa. Vi uteslöt då kardemumman och bytte farinsockret till vanligt socker. Späd eventuellt smeten med lite vatten om den blir för tjock.

Källa: http://www.mjolkfri.com/visa_recept/347/vafflor_med_jast_gluten-_och_aggfria_/ och http://www.google.se/imgres?imgurl=http://www.skyscanner.se/nyheter/iStock_000008174990XSmall.jpg&imgrefurl=http://www.skyscanner.se/nyheter/artiklar/2010/03/005008-fira-vaffeldagen-med-tio-olika-vafflor-i-tio-olika-stader.html&h=282&w=425&sz=190&tbnid=h5LEkqbD8P4UPM:&tbnh=80&tbnw=120&prev=/search%3Fq%3Dv%25C3%25A5ffla%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=v%C3%A5ffla&usg=__JrqYOCkkdzAMF7vpiqCYC8bd5Bg=&docid=fxBbfuyqriJn5M&hl=sv&sa=X&ei=0iPeT-aIFYf44QSYiIXbCg&sqi=2&ved=0CHAQ9QEwBA&dur=522

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar